SLOBODA UMJETNIČKOG IZRAŽAVANJA

27 studenoga, 2005

SLUČAJ PRVI

U siječnju 2004. godine u Stockholmu je, u Povijesnom muzeju otvorena izložba, na kojoj je jedan od umjetničkih eksponata bila i instalacija Drora Feilera - Snow White and the Madness of Truth, u kojoj se slavila bobmašica-samoubojica, koja se raznijela u izraelskom restarurantu (u zajedničkom židovsko-arapskom vlasništvu) i ubila 22 osobe - uključujući i više generacija istih obitelji. Fotografija savršeno našminkane i nasmiješene djevojke pokrivene kose, plovila je u bazenu punom crvene tekućine, koja je simbolizirala krv.

Izraelski veleposlanik Zvi Mazel, je, kao gost na otvorenju muzejske izložbe (a koja je bila dio međunarodne konferencije o gemocidu pod nazivom Stockholm International Forum: Preventing Genocide - Threats and Responsibilities), odreagirao na ovu umjetničku instalaciju tako da je iščupao utičnicu reflektora i bacio reflektor u bazen.

Bio je napadnut kao čovjek, koji bi cenzurirao umjetnost... švedska je ministrica Anna Larsson, svojevremeno, tražila objašnjenje i poručila da je, u Švedskoj, takvo uništavanje umjetnosti neprihvatljivo.

Link na copy/paste originalnog članka u JPostu, a s obzirom na to da je vijest stara preko godine dana pa je nemoguće pronaći na internetu


SLUČAJ DRUGI

Gledatelji kazališta Barbican u Londonu imaju priliku pogledati adapptaciju komada Tamburlaine the Great, autora, iz 16. stoljeća, Shakespeareovog suvremenika Christophera Marlowea. Ovaj put, iz originalnog su komada politički korektni cenzori isjekli scenu paljenja Kurana i još neke aluzije na Muhameda pa čak i dijelove teskata, gdje se Muhamed spominje.

Više na Times Online


Samo ograničeni um može cenzurirati umjetnost iz nekog sasvim drugog povijesnog vremena, sa svojim sasvim drugačijim kontekstom, gledajući je kroz naočale današnje političke korektnosti. Zanimljivo je da je, istovremeno, slavnljenje bombaša-samoubojica politički prihvatljivo. Ili je ipak poanta u tome tko je žrtva tih napada?

Što je slijedeće?

IZRAELSKI MAGEN DAVID ADOM (CRVENI DAVIDOV ŠTIT) KONAČNO ČLAN FEDERACIJE CRVENOG KRIŽA I POLUMJESECA?

25 studenoga, 2005

Nakon što 60 godina Izrael nije mogao ući u članstvo Međunarodne federacije Crvenog križa i polumjeseca, jer nije želio prihvatiti ni križ ni polumjesec, već ravnopravno isticati svoj simbol, čini se da će Izrael konačno postati punopravni član Federacije.

Dobra vijest? Možda, da u sebi ne krije kapitulaciju Magen David Adoma, koji je, nakon 60 godina borbe na kraju odustao od tretiranja crvenog Davidovog štita kao ravnopravnog crvenom križu, ili polumjesecu (istovremeno je, npr. Perzijski crveni lav bio je dozvoljen simbol unutar Federacije).

Naime, izraelski Magen David Adom (MDA) 25. se studenog dogovorio s Crvenim polumjesecom Palestinske Samouprave (inače promatračem u Federaciji) oko crvenog kristala, kao neutralnog simbola, koji bi uz križ i polumjesec mogao postati priznati simbol unutar Federacije. MDA je s Crvenim polumjesecom Palestinske Samouprave potpisao sporazum u Genevi, kako bi se crveni kristal prihvatio kao neutralni simbol unutar Federacije na sastanku, koji Federacija od 192 člana održava 5. i 6. prosinca ove godine u Genevi.

Po ovom prijedlogu, ostale zemlje-članice Federacije crvenog križa i polumjeseca, imat će izbor između svog i neutralnog simbola. Izrael neće imati taj izbor.

Više o tome, uz nevjerojatnu sposobnost zatvaranja očiju pred realnom situacijim ima današnji Haaretz.


Update (6. prosinca 2005.)

Iako je Izrael pristao na to da se odrekne crvenog Davidovog štita i iako su se palestinski polumjesec i izraelski Davidov štit međusobno priznali, Federacija ipak neće usvojiti novi, neutralni simbol, koji bi omogućio Izraelu da uđe u istu.

Naime, usprotivila se Sirija, koja sad hoće da njhov Crveni polumjesec uđe na Golan, te Iran, koji je Slovencima priznao da će glasovati protiv kristala, kako bi onemogućio ulazak Izraela u Federaciju.

Arapske zemlje već 60 godina blokiraju ulazak Davidovog štita u Federaciju.

Odluka se može donijeti i 2/3 većinom, ali Federacija to ne želi napraviti.

Glasovanje je odgođeno.

Link na vijest.

A kako su vijest popratili hrvatski mediji? Primjer Večernjeg lista.

Update (7. prosinca):

Na kraju priče, Međunarodna je Federacija crvenog križa i polumjeseca odlučila glasovati o usvajanju dodatnog simbola - uz križ i polumjesec - crveni kristal, a nakon što se nije mogao postići koncenzus (Iran i Sirija ostali su neumoljivi).

Odluka je donešena 2/3 većinom.

DRY BONES II.

20 studenoga, 2005