PALESTINSKA MLADEŽ UHVAĆENA U SJEČI MASLINIKA U JUDEJI I SAMARIJI

03 prosinca, 2006

Izraelski list Maariv izvješćuje kako su šumari uhvatili palestinsku mladež u sječi maslinovog drveća, tvrdeći da su to uradili na zahtjev vlasnika maslinika. Ovo baca novo svjetlo na česte optužbe palestinskih zemljoradnika da židovski naseljenici sijeku njihove maslinike i voćnjake, kako bi naštetili njihovom opstanku.

U prošlosti, IDF je reagirao na ovakve optužbe tako da bi, za vrijeme berbi, zajedno s policijom, osiguravao palestinske zemljoradnike u Judeji i Samariji. Međutim, policija sada sumnja da ima i slučajeva kada Palestinci sami sijeku svoje drveće, kako bi iznudili kompenzaciju od izraelske civilne uprave.

Prema izviješću Maariva, šumari JNF-a (Židovskog nacionalnog fonda) su, patrolirajući područjem Shaar Efraim, primijetili Palestince kako sijeku masline te su pozvali policiju, koja je Palestince uhvatila na djelu te ih privela na ispitivanje.

Nakon što su privedeni u policijsku postaju u Kedumimu, četvorica su Palestinaca priznala da ih je vlasnik malsinika pozvao da posijeku masline za ogrijev. Policijski glasnogovornik za Judeju i Samariju, nadglednik Pintzi Mor, rekao je za Maariv da će i vlasnik maslinika biti pozvan na saslušanje.

Policijski izvori kažu da već godinama Palestinci prijavljuju uništavanje malsinika civilnoj upravi, tražeći financijsku kompenzaciju. Samo tijekom prošle godine, Palestinci su u Judeji i Samariji potraživali oko 30 tisuća šekela($75,000) za uništavanje maslinika.

Sada je policija konačno pokazala volju da detaljno istraži svaku prijavu o uništenju. Jedan od viših policijskih slžbenika rekao je za Maariv i da se, zadnjih godina, većina prijava o uništenju maslinika dogodila na kraju, ili pred sam kraj sezone berbe, što dodatno potiče sumnju u počinitelje.