INTERVIEW S IZRAELSKIM VELEPOSLANIKOM U RH

20 svibnja, 2007

Izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Shmuel Meirom upozorio je danas da je Izrael, ako palestinski militanti nastave raketirati izraelski teritorij, spreman uzvratiti punom snagom.

U posljednja tri dana na grad Sderot bačeno je gotovo stotinu raketa. To je malo mjesto, a kuće podsjećaju na one koje se mogu vidjeti samo u Vukovaru. Izrael je dosad reagirao suzdržano, ali došlo je vrijeme da moramo uzvratiti. Već smo počeli s malenim udarcima, na sjedište Hamasa, ali ako nastave, mi ćemo doista reagirati punom snagom. Naravno, mi ne želimo započeti novi rat. Ali oni nas prisiljavaju da nešto učinimo i želimo da javnost to zna.


Ovo nije prvi put da su rakete ispaljene iz Gaze na Izrael, no dosad još nije bilo ovako oštre reakcije.

Uvijek je jednom, dvaput tjedno bilo po raketu-dvije. Ali sada su odjednom počeli bacati po 30 raketa dnevno i mi više ne možemo biti suzdržani. Odlučili smo djelovati.


Što kažete na optužbe da se Izrael udarima na Hamas odlučio stati na jednu stranu u palestinskom sukobu, na stranu Fataha?

To tvrdi Hamas. Zapravo, mi ne držimo stranu, ali naravno da znamo tko je tu umjereniji i tko nam je draži. To je Fatah, i s njima vodimo mirovne pregovore, a ne s Hamasom, terorističkom organizacijom koja tvrdi da Izrael nema pravo postojati. Ali, nismo učinili ništa da pomognemo Fatahu protiv Hamasa.


Neki mediji pišu da postoje glasine da bi Izrael mogao izvesti kopnenu ofenzivu na Gazu.

To je moguće. Ali to nam se ne sviđa. Nikome se ne sviđa. Ni vladi ni većini građana.


Koliko Winogradovo izvješće, u kojem je premijer Olmert kritiziran zbog lanjskog rata u Libanonu, utječe na sadašnju situaciju?

Moguće je, nisam siguran, da to ima utjecaj na način da vlada ne donosi nagle odluke i nije odmah krenula svom silom. Možda. Ali u svakom slučaju to neće utjecati na odluku da se nešto učini ako se ovakva situacija nastavi. Građani ne kritiziraju upotrebu sile, upravo suprotno, ljudi u Sderotu viču: ‘Učinite nešto odmah, uđite sa svime što imate i zdrobite taj mali pojas Gaze.’ Ali to ne možemo učiniti. Kada bacite bombu, ne možete znati je li na ulici malo dijete i, ako se nešto dogodi, po cijelom svijetu Izrael se predstavlja kao okrutna nacija.


Mislite li da je, s obzirom na razvoj događaja, izraelsko povlačenje iz Gaze bilo dobra odluka?

Da, to je bio dobar potez. Prije svega da se svijetu i Palestincima pokaže da imamo ozbiljne namjere i da ne želimo zauvijek držati to područje. Nadali smo se da će Palestinci nakon toga učiniti nešto za nas. Ali njihov odgovor opet su bile rakete. No, mi nećemo ući u Gazu kako bismo je ponovno zauzeli.


Kako će sadašnja situacija utjecati na mirovni proces?

Smatramo da, iako je palestinski predsjednik Mahmud Abas prilično slab i ne može kontrolirati što se zbiva u Gazi, u redu je pregovarati s njim. No, ne kao prije nego što je njegov Fatah formirao vladu s Hamasom. Sada možemo razgovarati samo o humanitarnim stvarima i pitanjima sigurnosti.


Zapadne zemlje su pozvale Izrael da pomogne Fatahu financijski, i to za kupnju oružja.

Da, i mi smo spremni to učiniti. To smo već radili, davno, tijekom 90-ih.


Jutarnji list

0 comments

Objavi komentar