EURABIJSKI KOD

22 svibnja, 2007

Blog O islamu, pogled sa zapada donosi prijevod Fjordmanovog eseja Eurabijski kod:
Ovaj sam esej odlučio napisati nakon komentara jednog novinara, ne ljevičara po standardima moje zemlje (Norveška), a koji je Eurabiju odbacio kao običnu teoriju zavjere, usporedivu sa Protokolima Sionskih Mudraca. Ja ne osporavam činjenicu da teorije zavjere postoje, niti da mogu biti opasne. Napokon, Protokoli i Dolchstosslegende ili “mit noža u leđa” - ideja kako Njemačka nije izgubila Prvi svjetski rat, već je bila izdana od strane socijalista, intelektualaca i židova - pomogli su utrti put Adolfu Hitleru i nacistima u vremenu prije Drugog svjetskog rata.

Međutim, ono što me zbunjuje je široko rasprostranjeno vjerovanje mnogih (ne samo u islamskom svijetu, već i u Europi i Sjedinjenim Državama) kako su teroristički napadi u kojima su 11. rujna 2001. srušeni tornjevi blizanci WTC-a u New Yorku zapravo namjerno i kontrolirano rušenje, organizirano od strane američke vlade, a sve kako bi se okrivili muslimani. O ovoj pretpostavci se u zapadnim medijima mnogo puta raspravljalo. Iako je ona često (ne i uvijek) odbacivana i izrugivana, ipak se spominje.

Nasuprot tome, Eurabija - koja tvrdi da se islamizacija Europe ne događa pukim slučajem, već aktivnim sudjelovanjem europskih političkih vođa - jedva da se uopće spominje, unatoč činjenici da ju je lakše dokumentirati. Pogađa li spominjanje Eurabije preblizu? Možda se ne uklapa u protu-američki stav mnogih novinara? Zanimljivo je da ni oni novinari koji inače kritiziraju Europsku Uniju, zbog njezinih elemenata slobodnog tržišta, nikad ne pišu o Eurabiji.

Nastavak...

A KASAMI I DALJE PADAJU...

21 svibnja, 2007

INTERVIEW S IZRAELSKIM VELEPOSLANIKOM U RH

20 svibnja, 2007

Izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Shmuel Meirom upozorio je danas da je Izrael, ako palestinski militanti nastave raketirati izraelski teritorij, spreman uzvratiti punom snagom.

U posljednja tri dana na grad Sderot bačeno je gotovo stotinu raketa. To je malo mjesto, a kuće podsjećaju na one koje se mogu vidjeti samo u Vukovaru. Izrael je dosad reagirao suzdržano, ali došlo je vrijeme da moramo uzvratiti. Već smo počeli s malenim udarcima, na sjedište Hamasa, ali ako nastave, mi ćemo doista reagirati punom snagom. Naravno, mi ne želimo započeti novi rat. Ali oni nas prisiljavaju da nešto učinimo i želimo da javnost to zna.


Ovo nije prvi put da su rakete ispaljene iz Gaze na Izrael, no dosad još nije bilo ovako oštre reakcije.

Uvijek je jednom, dvaput tjedno bilo po raketu-dvije. Ali sada su odjednom počeli bacati po 30 raketa dnevno i mi više ne možemo biti suzdržani. Odlučili smo djelovati.


Što kažete na optužbe da se Izrael udarima na Hamas odlučio stati na jednu stranu u palestinskom sukobu, na stranu Fataha?

To tvrdi Hamas. Zapravo, mi ne držimo stranu, ali naravno da znamo tko je tu umjereniji i tko nam je draži. To je Fatah, i s njima vodimo mirovne pregovore, a ne s Hamasom, terorističkom organizacijom koja tvrdi da Izrael nema pravo postojati. Ali, nismo učinili ništa da pomognemo Fatahu protiv Hamasa.


Neki mediji pišu da postoje glasine da bi Izrael mogao izvesti kopnenu ofenzivu na Gazu.

To je moguće. Ali to nam se ne sviđa. Nikome se ne sviđa. Ni vladi ni većini građana.


Koliko Winogradovo izvješće, u kojem je premijer Olmert kritiziran zbog lanjskog rata u Libanonu, utječe na sadašnju situaciju?

Moguće je, nisam siguran, da to ima utjecaj na način da vlada ne donosi nagle odluke i nije odmah krenula svom silom. Možda. Ali u svakom slučaju to neće utjecati na odluku da se nešto učini ako se ovakva situacija nastavi. Građani ne kritiziraju upotrebu sile, upravo suprotno, ljudi u Sderotu viču: ‘Učinite nešto odmah, uđite sa svime što imate i zdrobite taj mali pojas Gaze.’ Ali to ne možemo učiniti. Kada bacite bombu, ne možete znati je li na ulici malo dijete i, ako se nešto dogodi, po cijelom svijetu Izrael se predstavlja kao okrutna nacija.


Mislite li da je, s obzirom na razvoj događaja, izraelsko povlačenje iz Gaze bilo dobra odluka?

Da, to je bio dobar potez. Prije svega da se svijetu i Palestincima pokaže da imamo ozbiljne namjere i da ne želimo zauvijek držati to područje. Nadali smo se da će Palestinci nakon toga učiniti nešto za nas. Ali njihov odgovor opet su bile rakete. No, mi nećemo ući u Gazu kako bismo je ponovno zauzeli.


Kako će sadašnja situacija utjecati na mirovni proces?

Smatramo da, iako je palestinski predsjednik Mahmud Abas prilično slab i ne može kontrolirati što se zbiva u Gazi, u redu je pregovarati s njim. No, ne kao prije nego što je njegov Fatah formirao vladu s Hamasom. Sada možemo razgovarati samo o humanitarnim stvarima i pitanjima sigurnosti.


Zapadne zemlje su pozvale Izrael da pomogne Fatahu financijski, i to za kupnju oružja.

Da, i mi smo spremni to učiniti. To smo već radili, davno, tijekom 90-ih.


Jutarnji list

GUVERNER SIRIJSK E PROVINCIJE "LIBANON", FUAD SINIORA...

12 svibnja, 2007

Siniora vrlo dobro glumi žrtvu i u njegovom osobnom slučaju to je gotovo i točno, budući da je njegova uloga u krojenju sudbine vlastite mu zemlje vrlo slaba; naravno njegova je ideja portretirati Libanon kao žrtvu izraelskih zlodjela. Dok pokušava prodati saudijski mirovni plan, studiozno pokušava izbjeći bilo kakav spomen riječi Hizb Allah, koja je neophodna u slikanju one slike, koju g. Siniora pokušava naslikati.

Evo vam jedne ideje: ako ste tako zabrinuti vapajem Palestinaca, kako bi bilo da im dozvolite da rade, grade, postanu libanonski građani i maknu se iz svog svijeta fantazije? Mogu razumjeti zašto Libanonci ne bi željeli biti preplavljeni masom ljudi, odgajanih na način na koji su to bili palestinski Arabi kroz zadnjih 6 desetljeća. I ja bih za njih pokušala naći izlaz...

Morat će se pomitiri s onim što je ostalo od ahistorijske Palestine - nešto što su već odavno mogli napraviti da nije bilo onih, koji su ostali neimenovani u Siniorinom članku - Hamasa, PLO-a, Hizb Alle, Sirije, Irana... itd...

New York Times

Preneseno sa Solomonije

DOK GAZA GORI...

02 svibnja, 2007

Najzanimljiviji djelovi iz Ha-arecovog članka:
Supporters of clan head Mumtaz Durmush - who call themselves the Army of Islam - had apparently, due to a mistake in identity, abducted Abu-Sharah and then executed him, disposing of his body in the Tel al-Hawa neighborhood. On the day that the Abu-Sharah clan marched with the body, the Army of Islam published a statement admitting its responsibility for the murder and claiming it had been a mistake. Mumtaz Durmush's men even apologized in the statement and called on the Abu-Sharah family to show restraint. But the family was not placated by the announcement and demanded revenge. It was only when some members of the parliament emerged from the building to speak with the demonstrators that they were persuaded to stop their protest and to bury Hassan.

Mumtaz Durmush was also apparently involved in the abductions of Israeli soldier Gilad Shalit and of BBC correspondent Alan Johnston. "Everyone in Gaza knows who is holding Johnston," a Palestinian officer who is a member of Fatah says bitterly. "But no one dares to take action against them. The Sabra neighborhood where the Durmush clan members live looks like a giant army camp. Hamas and Fatah are busy fighting each other rather than preparing a plan to take over Sabra."
I još:
On Monday, 12-year-old Muhammad al-Saadi was killed in northern Gaza by a stray bullet shot during an exchange of fire by rival clans near his home. Five-year-old Iyat al-Jarad was critically injured in the head also by a stray bullet while playing near her house in Beit Lahia. In other incidents, another seven Palestinians were injured by gunshots and in fights, and one Hamas activist who was working with explosives in his house was wounded when some of them went off. In addition, unidentified gunmen fired at two buildings housing the headquarters of security forces controlled by Fatah, but there were no casualties.

On Wednesday, two 12-year-olds were killed in the northern Strip and in Gaza City. One was killed by a bullet accidentally fired from a weapon found in his home; the other was killed in a random shooting near his house. Also a 27-year-old woman was killed in the Bureij refugee camp during a shoot-out between clans. In other incidents, a member of military intelligence and a 12-year-old boy were wounded by gunfire during a confrontation between rival families; two youths were injured in the northern part of Gaza when an explosive device went off; and the car of Ahmed al-Marani, the attorney general in the Gaza Strip, was stolen in an armed robbery.

According to data released by the Ramallah Center for Human Rights, since the start of 2007, 63 Palestinians have been killed and some 400 injured in clashes because of the chaos in the security situation. Most of the casualties were in the Gaza Strip, which is beginning to resemble the Somalian capital of Mogadishu. Tens of thousands of men armed with light weapons and RPGs do whatever they think fit; the Palestinian police are not effective and the courts are not functioning. In armed feuds between clans, the Palestinian security forces do not get involved at all.
Ha-arec