LAŽ O PALESTINI

02 siječnja, 2006

Mojim palestinskim prijateljima, koji su zatočenici ove predizborne kampanje želim sve najbolje.

Želim vam da imate kandidate, koje možete probaviti. Neka njihova korumpiranost ne prijeđe nivo vaše tolerancije. Neka vaši radikali uzmu pauzu u izdavanju vaših interesa i uništavanju vaše budućnosti.

I, dok smo još na ovoj temi, želim vam i da ozdravite od bolesti, koju ste pokupili od nas.

Ne mislim na onu bolest, na koju vi mislite. Ne mislim na okupaciju. Vi možete prebaciti sve sindrome, sve vaše agonije na okupaciju - sav vaš jad, vašu tugu, vaše promašaje...

Ali to nije rješenje. Vjerujte mi, kad okupacija završi, vaše će bolesti još uvijek biti tu, s vama.

Vi imate bolest sanjara, i ona diše na lažima; lažima, koje mi govorimo sebi samima o sebi i o drugima. Laži, koje izgovaramo da bi se osjećali bolje. Laži, koje izgovaramo da bi nam savjest bila lakša, kada vidimo drugu stranu da krvari na ulici.

Kako znam da imate tu bolest? Vidim nekoliko jasnih simptoma.

Negirate li moje pravo da živim ovdje? Nalazite li se u situaciji da negirate moju povijest na ovom zemljinom kutku, koji je prepun različitih proturječnih mitova?

Mislite li da su moji zločini odgovorni za smrt civila, koji umiru u vašim napadima? Pretpostavljate li, i slijedom toga, tvrdite sa vas ja želim etnički očistiti? Mislite li da nisam ništa bolji od nacista i možda ništa različit od njih?

Mislite li da mi ne možete oprostiti za svoje greške?

Vjerujete li, u dubini svog srca, da ćemo jednog dana svi otići odavde i svi ćete vi sve ovo naslijediti?

Na mojoj strani postoji određeni broj ljudi, koji smatraju da je temeljna laž o Palestini ta da uopće postoji palestinsko. Oni su prilično uporni - mrze me više nego vi - ali oni su velika manjina.

Ali ima jedna laž o Palestini, koja smatra da liječenje ove bolesti znači uzeti istu pokoru od nas i to u krvi.

Ta laž o Palestini smatra da su granice od prije Šestodnevnog rata (1967.) na neki način svete i da mir nije moguć, ako se izbjelicama ne omogući povratak.

Ta laž o Palestini smatra da su Palestinci žrtvovali više nego dovoljno, patili više nego je to ljudski moguće i da je od sad pa zauvijek, red na Židove.

Ironija jest da svako odbijanje prema bilo kakvoj koncesiji, svaki čin, koji se vama može učiniti legitimnom osvetom, ili sredstvom, koji opravdava cilj - svaki samoubilački napadm svaka otmica humanitarnih djelatnika u Gazi, svako ubojstvo iz zasjede - zapravo gura san o neovisnoj Palestini u fikciju, u laž.

Svaki Kassam iz vaše oslobođene Gaze učvršćuje uvjerenje da je palestinska država moguća jednom, mnogo dalje u budućnosti. Svaki teror s vaše strane alienira Kvartet još više, a Svijetu je sve manje jasno zašto bi vi zbilja trebali imati svoju državu, ili ga ostavlja u uvjerenju da vi ne bi ni zanli što biste s tom državom, kad bi je dobili.

U ovom trenutku je Europljanima muka od vas, Rusi su morni od vas, a Amerikanci ne žele ni čuti za vas., Vaši radikali nisu postigli ništa do učvrstili samouvjerenost izraelske desnice da unište i ono malo, što je ostalo od izraelske ljevice.

Moram priznati, zavidim vašoj sposobnosti da vjerujete u apsolutnu pravednost svojih akcija. Zavidim vam na vašoj uvjerenosti da niste učinili ništa loše, ništa što se ne može shvatiti kao posjedica naše okupacije.

Zavidim vam, baš kao što zavidim i esktremistima sa svoje strane, koji vjeruju da su jedini židovski nedostatak ljudi - a osobito Židovi - koji ga kritiziraju.

Nadam se da će se vaši izbori održati i da će proći dobro. Nadam se da naši izbori neće biti uništeni ovim samoubilačkim teroristom, koji je odlučio glasovati s 10 kila eksploziva na mojoj strani Zelene linije.

Želim da se oslobodimo laži, koje nam služe kao štake. Možda se onda uspijemo konačno pomaknuti prema naprijed, svojim vlastitim snagama i s dušom, koja će krenuti u temeljitu potragu za samom sobom.

Link

0 comments

Objavi komentar