IRAN NA FRANKFURTSKOM SAJMU KNJIGA 2005.

24 listopada, 2005

Donosimo, u slobodnom prijevodu, članak Matthiasa Kuenzela: The "Protocols of the Elders of Zion" at the Frankfurt Book Fair s njegovim zapažanjima s ovogodišnjeg Sajma knjiga u Frankfurtu, a u svjetlu pojave antisemitske literature na toj manifestaciji godine 2004..

Na prošlogodišnjem Frankfurtskom sajmu knjiga počasni gosti bio je Arapski svijet. Na tom su se sajmu mogli vidjeti i antisemitska literatura, a na otvorenju Sajma, zajedno s njemačkim kancelarom Shroederom, govorio je i poznati Holocaust-Denier.

Što se promijenilo s tim u vezi na ovogodišnjem Sajmu?

Matthias Küntzel otišao je i ove godine na Sajam knjiga i ovo su njegova zapažanja:

Dvorana broj 5 na Frankfurtskom sajmu knjiga zapravo mi nije bila u planu. Međutim, s obzirom da sam imao još nešto vremena do vlaka, odlčio sam skoknuti i do dvorane, gdje se predstavljao Iran, i bio iznenađen veličinom i mjestom iranske izložbe u dvorani: iranski dio izložbe bio je velik kao onaj svih arapskih zemalja zajedno.

Već je općepoznata činjenica da se Iran posvetio brisanju s karte svijeta jedne zemlje-članice UN-a: Izraela. Također je općepoznata činjenica da Teheran, prema tom cilju, propagira antisemitizam diljem svijeta.

Ipak, bio sam zaprepašten kako se to otvoreno radilo na ovogodišnjem sajmu u Frankfurtu. .

Ovdje ne govorim o nekoliko stotina metara polica s iranskom literaturom, izloženima u Dvorani 5. Govorim o antisemitskim brošurama na engleskom, koje su, sve redom, zapadne provenijencije. Tu se, npr., našla knjiga, sada pod nadnaslovom Jewish Conspiracy" - Protokoli cionskih mudraca, koja je bila glavna inspiracija Adolfu Hitleru, tiskana od strane Islamic Propagation Organization Islamske Republike Iran.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Na prvim stranicama ove brošure prikazana je mapa pod naslovom Veliki Izrael, područje u obliku zmije, koje se prostire u trokutima i obuhvaća velike dijelove Egipta, Sirije, Libanona, Jordana i Iraka, kao i dijelove Turske i polovinu (Saudijske) Arabije. Svaki od ovih trokuta, objašnjeno je, simbolizira Masonsko oko, pretpostavljeni Simbol Židovstva.

Na slijedećim stranicama, autori iz iranskog Odsjeka za međunarodne odnose objašnjavaju namjeru ove publikacije:
to expose the real visage of this satanic enemy in order to awaken the Moslems to this great danger.
Cionizam, objašnjavaju autori,
smrtonosni zloćudni tumor,
koji mora biti eliminiran u potpunosti.Tu su i izjave ajatolaha Homeinija, koje legaliziraju ubojstva Izraelaca. Zbirka završava citatima tipa
The United Nations is Zionism. It is the Super Government mentioned many times in the Protocols of the Learned Elders of Zion promulgated between 1897 and 1905.
Uvod završava pozivom na jihad u svrhu uklanjanja ovog zla i slijedi tekst samog antisemitskog trakta.

Drugi klasični antisemitski pamflet dostupan na sajmu bio je skraćena verzija Henry Fordovog djela Međunarodni Židov: Najveći svjetski problem predstavljen u ime Alle, dobročinitelja i samilosnog u Dvorani 5. Izdavač ovog djela je Department of Translation and Publication, Islamic Culture and Relations Organization Islamske Republike Iran. U predgovoru, izdavač navodi:
The grip of the Jewish parasitic influence has been growing stronger and stronger ever since [Henry Ford's time]. The Jewish danger - now called Zionism - is not only threatening one nation. As a matter of fact, it is directed against the entire humanity.
Nakon toga slijedi traktat Henryja Forda u verziji kakva je bila prvi put dostupna 1970-tih u Pakistanu, izdanoj od strane Svjetskog islamskog kongresa. U ovom dijelu knjige, najzanimljivije su brojne bilješke, dodane od strane iranskog izdavača. Tako, npr., nailazimo na bilješke o širenju moći Židova za vrijeme Drugog svjetskog rata (str. 39), ili na njemački otpor protiv ove židovske kontrole (str. 52). Salman Rushdie prikazan je kao primjer zlodjela židovske projetvornosti. Autori će nas podsjetiti da je, 1989. godine, iranski šef države, ajatolah Homeini, pozvao svjetske muslimane da ubiju iranskog autora, jer je, navodno, svojom knjigom Sotonski stihovi, uvrijedio islam. Tom je prilikom bila ponuđena i nagrada za njegovu glavu - 3 milijuna američkih dolara. Iranske su vlasti 1998. godine objavile da Iran neće poduzeti nikakve poteze u pravcu Rusdijecog ubojstva, ali je fatwa ostala na snazi, zajedno s Homeinijevim apelom svjetskim muslimanima.

Treća antisemitska publikacija, koju sam primijetio za vrijeme brzinskog obilaska Dvorane 5 upala mi je u oko upravo zbog svog omota: crveni Davidov štit iznad sive mrtvačke glave i žute zemljopisne karte Svijeta pod naslovom Tale of the 'Chosen People' and the Legend of 'Historical Right, a napisao ju je jedan autor - Mohammed Taqi Taqipour. Izdavač je ponovno iranska država- U svom predgovoru, autor je uvjeren u pobjedu svoje stvari: u svjetlu globalnog islamskog pokreta, Izrael će ubrzo nestati sa zemljopisne karte svijeta.

Da li je moguće da nitko drugi nije primijetio ove brošure, koje se mogu uočiti i u letimičnom obilaski iranske izložbe? Da li je moguće da brošure nisu primijetili ni zaposlenici Deutsche Wellea ili njemačkog Ministarstva vanjskih poslova, koji su također izlagali u Dvorani 5? Oni su se nalazili samo nekoliko koraka od iranske izložbe. Štoviše, na Izložbi knjiga se Deutsche Welle ponudio da bude most prema islamskom svijetu. Ministarstvo vansjkih poslova dijelilo je pamflet Dijalog s islamskim svijetom, u kojem se moglo prošitati da
izgradnja mira u sebi sadrži i dijalog s ekstremistima.
Da li je itko razgovarao s iranskim predstavnicima o njihovoj prezentaciji antisemitizma u nacističkom stilu? Ili su svi držali oba oka čvrsto zatvorena? Što ima za reći direktor Sajma knjiga, Jürgen Boos, o činjenici da je izlagač na njegovom sajmu širio promidžbu na engleskom jeziku, koja poziva na uništenje države Izrael? Koje će zaključke Herr Boos, baš kao i njemačka javnost, izvući iz ovogodišnjeg sudjelovanja Irana na Sajmu knjiga u Frankfurtu?

JTA o antisemitskoj literaturi na Frankfurtskom sajmu 2005.

Zombietone News o ovogodišnjem Sajmu knjiga u Frankfurtu

Die Tageszeitung o prošlogodišnjem sudjelovanju poznatog Holocaust deniera na ceremoniji otvorenja Sajma

Još jednom link na odličan članak: Anti-Semitism and Ethnicity in Europe

0 comments

Objavi komentar