ČIJI JE HAR DOV...

06 kolovoza, 2006

... ili, u javnosti poznatiji pod nazivom Šeba/Šaba/Shebaa farme? Har Dov osvojen je u 6-dnevnom ratu od Sirije i, zajedno s ostatkom Golana anektiran Izraelu.

Kao što je iz opće kulture poznato, Golan je bio dio mandatne Palestine (a koja je formirana na teritoriji nekoliko osmanskih sandžaka), koju su Britanci dobili u mandat od Lige naroda, a da na njenom teritoriju osnuju židovski nacionalni dom.

Britanci su Golan prepustili Francuzima za francusku Siriju 1923. (dvije godine ranije Britanci su već odvojili 4/5 Palestine osnivajući Transjordan, gdje su na prijestolje doveli svog klijenta, hašemitskog šerifa iz Meke).

U procesu razgraničenja između francuskih Sirije i Libanona Har Dov je, tridesetih godina 20. stoljeća, pripao Siriji.

kada se Izrael povlačio iz Libanona, isti je potegao i pitanje Har Dova na što je Sirija izjavila da je ona spremna taj dio teritorija prepustiti Libanonu (racio kojeg ovdje ne treba objašnjavati, jer je očigledan). Međutim, kad je UN zahtijevao da Sirija to kanalizira kroz službeni dokument, ista je odbila jer - Sirija uopće ne prizmaje da je Libanon zasebna država, već da je isti dio velike Sirije. Potpisom takvog dokumenta, Sirija bi implicitno priznala libanonsku neovisnost.

Ironično, zar ne? Izrael je još u ratu s Libanonom i Sirijom, koje su ga napale 1949. i koje ga ne priznaju za džavu. Istovremeno Sirija ne priznaje Libanon. Palestincima u Libanonu određena je lista zanimanja, kojima se mogu baviti, a još od 1949. godine tamo, kao i u Siriji, Jordanu, Egiptu... i diljem arapskog svijeta, Palestinci žive u izbjegličkim logorima i ne mogu dobiti državljanstvo dotičnih zemalja.

Da sad ne spominjemo arapsko razaranje Sudana, razmirice između Saudije i Jemena... odnosi šija i sunita...

Što ih onda povezuje? Mržnja prema Izraelu, naravno.

Har Dov
Har Dov i Libanon

0 comments

Objavi komentar