Utorak

05 svibnja, 2009

Irak odbija kompenzirati Židove
Iračka vlada odbija kompenzirati konfisciranu imovinu iračkih Židova, konfisciranu 40-ih i 50-ih godina 20 stoljeća. Iračani tvrde da su Židovi svojevoljno napustili Irak, i prodali imovinu prilikom odlaska.
Svojevremeno su irački Židovi oko 80% ekonomije, a vrijednost imovine se procjenjuje na oko 100 milijardi(!) dolara.
"Svojevoljni odlazak" je mantra koju arapski režimi neumorno ponavljaju, opisujući potpuni nestanak židovskih zajednica iz arapskih zemalja.

Magen David - od mističnog talismana do cionističkog simbola
Članak napisan prije 60 godina, objavljen je kao knjiga, 27 godina nakon smrti autora, prof. Geršoma Šolema.
Djelo opisuje povijest šestokrake zvijezde, kako ju znamo danas, od Solomonovog pečata do simbola praške židovske zajednice iz 1354.

Rušenje i paljenje sinagoga - 21. stoljeće

Sinagoga u Lubanu, Bjelorusija, izgrađena krajem 19. stoljeća, srušena je ovih dana, kako bi se na njenom mjestu izgradila robna kuća. Protesti židovskih organizacija nisu pomogli, a u gradu danas živi 5 preostalih Židova, ostatak zajednice koju su uništili nacisti. Nekadašnji rabin zajednice, Moshe Feinstein, poznat je kao jedan od najutjecajnijih ortodoksnih rabina Sjedinjenih država, do svoje smrti 1986., a u Lubinu je služio kao rabin do 1936. kada je Staljin naredio da napusti zemlju.
Istovremeno, zapaljena je drvena sinagoga u Pakruojisu, Litva, izgrađena 1801. Ova paljevina koincidira sa sve većim valom otvorenog antisemitizma u Litvi, u čijim se medijima objavljuju članci o "Židovima koji kontroliraju Litvansku ekonomiju", te kako "Židovi i Amerika sprečavaju krivično gonjenje židovskih partizanskih ratnih zločinaca".
Zvuči poznato...?

Povijesna mariborska sinagoga, izgrađena u 13. stoljeću.
Fotografija iz siječnja, 2009.












Treba li naglašavati činjenicu da u Mariboru nema Židova?

0 comments

Objavi komentar