PALESTINA OD SREDOZEMLJA DO RIJEKE JORDAN

23 veljače, 2006

Zamjenik Hamasovog političkog odjela, Musa Abu Marzouq: Naše odbijanje pregovora nema ništa s religijskim zakonom, već s našim interesima...

...Novinar: Hamas mora ustvrditi svoju poziciju. Da li podupire državu u okviru granica iz 1967. (pretpostavljam da novinar misli na linije prekida vatre izmešu Izraela i Transjordana/Jordana i Egipta - op. MT) - Zapadna obala, Pojas Gaze s Jeruzalemom kao svojim glavnim gradom, ili podupire državu unutar granica prije 1948.?

Musa Abu Marzouq: Mi smo predstavili platformu...

Novinar: Zato što Hamas govori s dva glasa - Palestincima kaže [situacija prije] 1948., a strancima 1967.

Musa Abu Marzouq: Ne, ne. Hamas... Hamas je jasan u jednoj stvari. Hamas vjeruje da povijesna Palestina, što znači čitava Palestina, pripada palestinskom narodu.

Novinar: "Povijesna Palestina" znači [situacija prije] 1948.

Musa Abu Marzouq: Mi kažemo da cijela Palestina, od rijeke [Jordan] do [Sredozemnog] mora, pripada Palestincima. Oni imaju legitimno pravo na tu zemlju.

Novinar: To je glas upućen vašem narodu, dok glas upućen prema svijetu govori o 1967.

Musa Abu Marzouq: Mi govorimo jednim glasom na svim forumima. Ali mi također kažemo da djelujemo realistično U SADAŠNJOJ FAZI - neovisna palestinska država s punim suverenitetom na Zapadnoj obali, Pojasu Gaze i u Jeruzalemu. To je ono što smo predstavili svom narodu u našoj izbornoj platformi.

Novinar: Je li u pitanju djelomično ili fazno rješenje?

Musa Abu Marzouq: Da, u pitanju je DJELOMIČNO/FAZNO RJEŠENJE. Ovo NIJE trajno rješenje.

[…]

Novinar: Možemo li ja, ili gledatelj, iz ovog vašeg komentara zaključiti da će Hamas priznati sve što se izlazi iz Sporazuma is Osla?

Musa Abu Marzouq: Naravno da ne. Prije svega, Sporazum iz Osla je potpisan između PLO-a i Izraela. Drugo, Palestinska vlast nije zainteresirana za političko djelovanje prema Izraelu. Mi...

Novinar: Koja "vlast"?

Musa Abu Marzouq: Mislim na vladu.

Novinar: Zar ona nije obvezna sporazumima?

Musa Abu Marzouq: Ona nije dio ovih sporazuma...


Predvidljivo. Podupiranje jedne diktature, ili čak i izabrane vlasti na Bliskom istoku dugoročno ne znači ništa. Novi udar, ili novi izbori donose vlast nekom drugom, koji se ne smatra obveznim bilo čim, što je njezin prethodnik potpisao.

Zapad se još uvijek čudi, što pokazuje i dalja politika Zapada poput one, kada je isti podupirao Irak u ratu protiv Irana, da bi kasnije morao ratovati protiv Iraka samog... ili primjer pomaganja islamista u Afganistanu, koji su, onda, promijenili strane. O prisiljavanju Izraela da pregovara s de facto teroristima, kakvi su bili i Arafat, a i kakav će biti i Hamas kad se na engleskom i odrekne terorizma da i ne govorimo - kod primjera Izraela, postoje i drugi elementi, od kojih Zapad nikako da se izliječi...

0 comments

Objavi komentar