VATIKAN MUSLIMANIMA: PRAKTICIRAJTE ONO ŠTO PROPOVIJEDATE

24 veljače, 2006

Nakon potpore, koju je Vatikan dao muslimanima povodom objavljivanja Muhamedovih karikatura, Vatikan sada poziva islamske zemlje da recipročno pokažu više tolerancije prema svojim kršćanskim manjinama.

Rimokatolički čelnici izjavili su da muslimani imaju pravo biti bijesni ba zapadne medije, koji su objavili Muhamedove karikature iz danskih novina, uključujući i onu koja prikazuje Muhameda s turbanom u obliku bombe.

Nakon što je kritizirao i objavljivanje karikatura, ali i nasilne muslimanske prosvjede, koji su uslijedili, ovaj je tjedan Vatikan povezao ovaj problem s dugotrajnom zabrinutošću u svezi s pravima drugih religija u mislimanskim zemlja, koja su ograničena, ponekad i do ekstrema.

Vatikanski prelati izrazili su zabrinutost povodom ubojstva dvojice katoličkih svećenika - u Turskoj i Nigeriji. Turski su mediji smrt svećenika povezali s valom prosvjeda povodom objava Muhamedovih karikatura. Najmanje 146 kršćana i muslimana poginulo je u 5 dana muslimanskih pobuna u Nigeriji.
Ako mi svom narodu kažemo da nema pravo uvrijediti, onda moramo reći i drugima da nemaju pravo uništavati nas,
izjavio je, u Rimu, kardinal Angelo Sodano, vatikanski državni tajnik.
Uvijek moramo istaknuti naše zahtjeve za reciprocitetom u političkim kontaktima s vlastima u islamskim zemljama i, čak i više, za kulturnim kontaktima,
rekao je, za Corriere della Sera, vatikanski ministar vanjskih poslova, nadbiskup Giovanni Lajolo.

Reciprocitet - dozvoliti kršćanskim manjinama u islamskim zemljama jednaka prava, koja muslimani imaju u zapadnim zemljama, kao što je izgradnja bogomolja i slobodno prakticiranje svoje religije - je u središtu vatikanske diplomacije prema islamskim zemljama.

Vatikanska diplomacija tvrdi da je položaj kršćana u pojedinim islamskim zemljama daleko teži, nego položaj muslimana na Zapadu, o čemu se neprestano čuje iz usta zapadnih muslimana - npr. slučaj sa zabranom hijaba u francuskim državnim školama.

Saudijska Arabija zabranjuje svako javno izražavanje bilo koje religije osim islama i ponekad i uhićuje kršćane za privatno bogoslužje. Pakistan dozvoljava crkvama da djeluju, ali njegovi islamski zakoni de facto ugrožavaju kršćane i negiraju im mnoga prava.

Obje su dave često na meti UNHRC-a (BUnited Nations Human Rights Commission), a u svezi ugrožavanja religijskih sloboda.

"DOSTA OKRETANJA DRUGOG OBRAZA"

Papa Benedikt u onedjeljak je izrazio zabrinutost novom marokanskom ministru u Vatikanu, rekavši da se mir može ostvariti jedino
poštivanjem drugih religijskih uvjerenja i prakticiranja drugih religija, recipročno u svim društvima.
Papa nije spomenuo ni jednu davu poimence. Maroko je tolerantan prema drugim religijama, ali, kao i ostale islamske zemlje, zabranjuje i kažnjava konverziju na neku drugu religiju.

Irački kršćani kažu da se s njima dobro postupalo za vrijeme sekularnog Sadamovog režima, ali da su vjernici ubijani, crkve spaljivane, a žene prisiljene nositi muslimansku odjeću otkad su razne islamske skupine stekle moć nakon američke okupacije 2003. godine.

Kršćani danas u islamskim zemljama čine sićušnu manjinu. Ratovi i politički pritisci posljednjih desetljeća prisilili su mnoge od ovih drevnih zajednica na emigraciju s Bliskog istoka.

Kao što je često slučaj u Vatikanu, nižerangirani službenici bili suglasniji jasniji u svojim izjavama od Pape i ostalih glavnih čelnika u Vatikanu.
Dosta je već s okretanjem drugogo obraza! Naša je dužnost zaštititi se. Zapad pola stoljeća ima odnose s arapskim zemljama, uglavnom zbog nafte, i nije bio u stanju dobiti ni najmanje koncesije Tu odnosu na ljudska prava,
izjavio je monsignor Velasio De Paolis, tajnik vatikanskog Vrhovnog suda La Stampi.

Biskup Rino Fisichella, čelnik Pontifikalnog lateranskog sveučilišta, koje obrazuje mlade svećenike iz svih dijelova svijeta, izjavio je za Corriere della Sera da bi Vatikan trebao govoriti glasnije.
Ostavimo se ove diplomatske tišine. Trebali bi pritisnuti međunarodne organizacije da natjeraju društva i države s muslimanskom većinom da se suoče sa svojim odgovornostima.
Reuters

0 comments

Objavi komentar