Četvrtak

07 svibnja, 2009

Bez komentara ;)


Pronađen hebrejski tekst star 2000 godina
Dokument na papirusu, pisan starinskim hebrejskim ukopisom, koji odgovara vremenu Drugog Hrama, pronađen je u Jeruzalemu, kod dvojice Palestinaca, koji su ga pokušali prodati na ilegalnom tržištu. U tekstu se spominje ime "udovice Mirjam" i govori o raspodjeli njene imovine.









Iranski predsjednički kandat na Interpolovoj listi zbog napada na Židovski kulturni centar u Buenos Airesu 1994.
Mohsen Rezaei, predsjednički kandidat na predstojećim "izborima" u Iranu, tražen je od Interpola zbog umiješanosti u napad na Židovski kulturni centar u Buenos Airesu, 1994. kada je ubijeno 85, a ranjeno 300 osoba. Jedan od traženih je i bivši iranski predsjednik, Rafsanjani.

Izrael koristi i rosu za navodnjavanje
Izraelski izum koji omogućuje korištenje kapljica rose za navodnjavanje nasada i biljaka, biti će predstavljen na predstojećem sajmu agronomije u Tel Avivu. Dosadašnji testovi su pokazali uštedu od oko 50% u vodi i gnojivu.











Istovremeno, i Palestinci prikazuju svjetskim medijima svoj doprinos civilizaciji:

Fotografija koju u potpisu ima jedan član Hamasovog internetskog foruma.
Elder of Zyion







Shimon Peres: Nećemo se ispričavati zbog operacije u Gazi
Komisija Un-a je u utorak, kao i obično, izdala jednostrano i neistinito izvješće o izraelskoj vojnoj operaciji u Gazi,
Odgovor Shimona Peresa, na konferenciji za tisak je bio nedvosmislen, nagalsivši da se Izrael nema kome ispričavati zbog svog prava na obranu, a najmanje na temelju spomenutog izvješća.

Izjava za tisak izraelskog Ministarstva vanjskih poslova:

Glavni tajnik UN Ban Ki-moon je 5.5.2009. poslao Vijeću sigurnosti odgovor na izvještaj unutrašnje inspekcije koju je bio oformio. Inspekcija je proučila događaje u kojima je oštećeno 9 objekata UN za vrijeme operacije „Lijevano olovo“.

U svom pismu Glavni tajnik naglašava blisku suradnju koju je inspekcija imala s izraelskim vlastima i naglašava da nema nikakvu namjeru oformiti neku drugu inspekciju. Glavni tajnik dodaje da njegovi predstavnici razmatraju provođenje prijedloga inspekcije s izraelskim vlastima. Glavni tajnik kritizira ispaljivanje raketa Kassam na izraelske gradove i hvali koordinaciju između Izraelskih obrambenih snaga i UN-a za vrijeme operacije Lijevano olovo. Nadalje, Glavni tajnik naglašava da inspekcija nije pravno tijelo i da nije ovlaštena da istražuje pravne aspekte.

Odmah po završetku operacije Lijevano olovo i nevezano za istragu UN-a, Izrael je proveo neovisno ispitivanje o šteti koju su pretrpjeli objekti UN-a. Nalazi toga ispitivanja su objavljeni pred dva tjedna i bez sumnje su dokazali da Izraelske obrambene snage nisu namjerno gađale objekte UN-a. Ne samo da Hamas nije proveo takva ispitivanja već je koristio nasilje i prijetnje protiv građana Gaze kao oruđe kojim će ih spriječiti da kažu stvarnu istinu. Na taj je način prevario istražitelje, UN i javno mnijenje.

Država Izrael odbacuje kritike u izvještaju komisije i tvrdi da je i u duhu i u jeziku izvještaj tendenciozan, otvoreno pristran i da ignorira činjenice koje su komisiji bile predočene. Inspekcija se priklonila tvrdnjama Hamasa, terorističke organizacije ubojica i na taj je način obmanula svijet.

Kao što je Glavni tajnik naveo u pismu, za vrijeme rada se komisija susrela s izraelskim timom koji je surađivao u potpunosti i uz punu transparentnost. Izraelski je tim pokazao različite obavještajne materijale, uključujući video-snimke, zračne fotografije, izvještaje očevidaca, idr. Ništa od toga se ne odražava u izvještaju.

Izrael naglašava da unatoč činjenici da je oslobođen svake sumnje da je počinio ratne zločine za vrijeme operacije Lijevano olovo, izvještaj potpuno ignorira osam godina napada na Izrael koje su prethodile odluci da se počne s operacijom kao i tešku situaciju na terenu koju je stvorio Hamas svojim načinom vođenja oružanih operacija. Kao teroristička organizacija, Hamas je postavio bojišnicu u pretrpana izgrađena područja pa je tako, uz namjerno napadanje izraelskih civila, kao što je navedeno u izvještaju, također doveo u opasnost živote palestinskih civila i cinično ih upotrebljavao kao ljudski štit.

Izraelske obrambene snage su poduzimale razne mjere predostrožnosti da bi spriječile štetu na objektima i vozilima UN-a i drugih međunarodnih organizacija. Ti su objekti bili označeni na operacijskim kartama prema informacijama dobivenim od UN-a i drugih međunarodnih organizacija. Časnici i vojnici su prije i za vrijeme operacija bili obaviješteni o tim objektima. Iznenađujuće je da izvještaj ne poziva na odgovornost Hamas koji je svoje položaje postavljao u blizini objekata UN-a i tamo slao svoje ljude da napadaju Izraelske obrambene snage. Nažalost, autori izvještaja nisu obratili pažnju na način vođenja operacija i Hamasovu odgovornost i za napade na Izrael i za ugrožavanje palestinskih civila.

Izvještaj spominje niz mjera koje su provele Izraelske obrambene snage kojima je upozoravano palestinsko stanovništvo da bi se izbjegle civilne žrtve.

Izrael gleda na objavljivanje izvještaja kao na završetak inspekcijskoga procesa. UN je odgovoran za izvlačenje vlastitih zaključaka u vezi mjera koje treba poduzeti i složenoj realnosti u kojoj teroristička organizacija djeluje u blizini objekata UN-a na način koji ugrožava aktivnosti UN-a. Od UN-a očekujemo jasne izjave i djelovanje u vezi s tim.

0 comments

Objavi komentar