Utorak

19 svibnja, 2009

Ljevičarski antisemitizam u Argentini
na jučerašnjem obilježavanju izraelskog Dana neovisnosti u Buenos Airesu, grupa ljevičara, napala je okupljene, palicama, pendrecima i sl. - uključujući i starce, žene i djecu, uzvikujući "Smrt cionističkim Židovima".
Policija se, prema riječima svjedoka, i nije previše umiješala, a hitnoj je trebalo oko 20 minuta da stigne. Nakon napada, dvije sinagoge u Buenos Airesu su evakuirane zbog dojave o bombi. I Hitler je bio ekstremni ljevičar...

In Memoriam: Si Frumkin
Si Frumkin, simbol borbe za slobodu sovjetskih Židova, umro je u petak u 78 godini. Kasnih 60-ih osnovao je odbor aktivista, koji su koristili svaku priliku da u javnosti upozore na represiju prema Židovima u Sovjetskom Savezu i ostalim komunističkim državama.

Revitalizacija kniževnosti na hebrejskom
The contemporary Israeli novelist Amos Oz likes to say that, as a boy in Jerusalem, he noticed that everyone over 45 spoke in another language, and so he feared that when he would grow up and turn 45, he himself would start speaking Yiddish just as surely as his hair would go gray.


Harry Truman i doprinos cionizmu
Truman je priznao Izrael, 11 minuta nakon proglašenja. Uprkos State Departmentu, koji je i tada i danas bio antižidovski.

Oy Division - izraelski klezmer

1 comment

Anonimno kaže...

Sto se tice Amosa Oza, njegova sipur ahava vehosheh je obavezna literatura. To je jedna od najboljih modernih hebrejskih knjiga, i bas je o takvim temama, o generaciji njegovih roditelja u izraelu.

http://www.guardian.co.uk/books/2004/sep/11/featuresreviews.guardianreview/print

Prije neki dan sam nabavio tek izaslu, zadnju, tmunot mihaje hakfar, kazu da je i ona dobra, ali ju jos nisam procitao.

10:49 AM

Objavi komentar