IZRAEL I HAMAS (članak u izradi)

24 prosinca, 2005

Logo: sastoji se od Kupole na stijeni (sagrađenoj na temeljima Hrama, na Brdu Hrama u Jeruzalemu), dva prekrižena mača i dvije palestinske zastave, koje obrubljuju Kupolu na stijeni s frazom Nema Boga do Boga i Muhamed je Božji kurir. Na vrhu amblema nalazi se mapa Države Izrael sa spornim teritorijima (Samarija, Judeja i pojas Gaze), ispod koje piše Palestina, dok na dnu loga piše Islamski pokret otpora Hamas.

U krugu zagovaratelja teorija zavjera, kao i onih malignijih tipova, kad je o Izraelu riječ, popularna je teorija o izraelskom osnivanju palestinske verzije Muslimanskog bratstva - Hamasa.

Hamas je ogranak Muslimanskog bratstva, osnovan u Pojasu Gaze, negdje oko 1967. godine, a nakon prestanka egipatske aneksije i izraelske okupacije tih danas spornih teritorija.

Hamas su, tijekom 1970-tih i 1980-tih godina financirali Saudijska Arabija i niz drugih država. Političko/dobrotvorna Hamasova sekcija tada je bila i službeno registrirana unurar Izraela: Izrael je, u tom razdoblju, ohrabrivao Hamas, kojeg je doživljavao kao dobrodošlu konkurenciju sekularnom Fatahu Yasser Arafat (a u fazi spektakularnog palestinskog terorizma, obilježenog otmicama zrakoplova, otmicama djece u školama i masakriranjem sportaša). U tom se razdoblju Hamas suzdržavao od političke djelatnosti i koncentrirao na socijalna pitanja - npr. otkrivajući korupciju, administriranjem waqfova, organiziranjem komunalnih projekata, organiziranjem odvojenih plaža za muškarce i žene na teritoriju Pojasa Gaze i sl. Sredinom osamdesetih, pokret je preuzela militantna frakcija, na čelu s Ahmedom Yassinom.

Akronim Hamas prvi put se pojavljuje 1987. u letku, koji optužuje izraelsku obavještajnu službu za udar na moral palestinske mladeži, kao dio plana za njenu regrutaciju za kolaboracioniste. Nasilje se s Hamasom prvi put povezuje za vrijeme Prve intifade, kada započinje s praksom kažnjavanja tzv. kolaboracionista, a nastavlja s napadima na izraelske vojne ciljeve, nastavljajući sa civilima kao svojim primarim ciljevima (uz ubijanje Izraelaca i kažnjavanje kolaboracionista. Hamas ima i svoju moralnu policiju). Kao što su se Hamasove metode mijenjale tijekom zadnjih 30 godina, tako mu se mijenjala i retorika pa su danas izraelski civili njihovi vojni ciljevi samom činjenicom jer u Izraelu postoji institucija općeg služenja vojnog roka.

Prema poluslužbenoj Hamasovoj biografiji Istina i egzistencija, Hamas je izrastao kroz 4 glavne faze:

1. 1967-1976: osnivanje Muslimanskog bratstva u Pojasu Gaze, kao odgovor na opresivnu izraelsku vlast (a zapravo tek tada jer Egipat nije dozvoljavao osnivanje ičega za vrijeme svoje aneksije Pojasa Gaze od 1949. do šestodnevnog rata - uključujući tu i obrazovne institucije);
2. 1976-1981: geografska ekspanzija kroz strukovna udruženja na području Pojasa Gaze, Judeje i Samarije te izgradnja institucija, prije svega al-Mujamma` al-islami, al-Jam`iyya al-islamiyya, i Islamskog sveučilišta u Gazi;
3. 1981-1987: stvaranje političkog utjecaja kroz osnivanje akcijskih mehanizama i pripremu za oružanu borbu;
4. 1987: osnivanje Hamasa kao oružanog krila Muslimanskog bratstva u Palestini i početak Jihada.

Hamas se vodi kao teroristička organizacija u Izraelu, Europskoj Uniji, SAD-u i Kanadi, a napadi na civile i kršenje drugih ljudskih parava osuđeni su i od UN Komisije za ljudska prava (UNCHR), kao i od Human Rights Watch-a.

Hamasova povelja iz 1988.

0 comments

Objavi komentar