IRANSKI PREDSJEDNIK PONOVNO JAŠE

08 prosinca, 2005

Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad, u utorak je izrazio svoje sumnje u činjenicu da se holokaust dogodio i sugerirao da bi se Izrael mogao preseliti u Europu.

Njegove je komentare prenijela službena iranska novinska agencija IRNA, a dao ih je za vrijeme novinske konferencije u Meki. Iranski je predsjednik u listopadu izjavio kako Izrael treba zbrisati s karte Svijeta, što je izazvalo osudu svjetske javnosti.
Neke europske države inzistiraju na tvrdnjama da je Hitler pobio šest milijuna nevinih Židova u pećima i inzistiraju na tome toliko žestoko da, ako bilo tko dokaže nešto u suprotnosti s tom tvrdnjom, oni takvu osobu osude i bace u zatvor.

Iako mi ovakve tvrdnje (da se holokaust dogodio - op. prevoditelja) ne prihvaćamo, pitamo Europljane da li je ubojstvo nedužnog židovskog naroda od strane Hitlera razlog da oni podupiru okupatore Jeruzalema (Jeruzalem i Brdo Hrama - na arapskom al Kuds i al Aksa često su sinonimi, koji se upotrebljavaju za čitav Izrael - op. prevoditelja)?

Ako su Europljani pošteni, onda bi cionistima morali dati neke od svojih, europskih krajeva - npr. Njemačkoj, Austriji, ili nekim drugim europskim zemljama - i cionisti bi mogli svoju državu osnovati u Europi. Ponudite neki dio Europe i mi ćemo vas poduprijeti,
poručio je iranski predsjednik.

Link na ostatak vijesti

Inače Iran nije arapska zemlja pa je očito da muslimani općenito na ovaj sukob gledaju kao na religijski sukob i bacanje Izraela u more kao jedan od preduvjeta uspostave islamske države. U takvom pogledu na stvari, kompromis je nemoguć, jer u sebi podrazumijeva negaciju izraelskog prava na nacionalni opstanak.


Update

Nakon što je polučio neželjene reakcije međunarodne javnosti te nakon nemuštog pokušaja njegovog opravdanja od ayatollaha Khameneija (više o tme ovdje), iranski predsjednik Ahmadinejad je, u maniru pravog trgovca nekretninama sad proširio alternative ya premještanje Izraela - u Europu, alternativama je predložio i dijelove SAD-a, Kanade, ili Aljasku (Zar Aljaska nije dio SAD-a?).

Više o tome na ovom Linku




Ne propustite komentaru u lijevom Guardianu, koji se, u blogerskom svijetu često naziva i al Guardian.. došlo je vrijeme otrežnjenja...

0 comments

Objavi komentar