KAKVI SU ONI FRANCUZI?

05 prosinca, 2005

Kada Arapin zapali školu, onda je to pobuna. Kada bijelac učini to isto, to je, onda, fašizam. Ja sam slijep na boje. Zlo je zlo, bez obzira na svoju boju. I ovo zlo je za mene, kao Židova, apsolutno nepodnošljivo.

Prošlog je mjeseca francuski filozof Alain Finkielkraut dao interview u Haarecu o tada aktualnoj francuskoj Intifadi (kompletan interview je u priloženom linku).

Taj je interview izazvao buru u francuskoj javnosti - o tome možete pročitati ovdje. Alain Finkielkraut bio je uvučen u nekakvu kombinaciju srednjevjekovne disputacije, moskovskih suđenja i odrubljivanja glave u al Kaidinom stilu, samo zato jer se njegovo mišljenje razlikovalo od prihvaćene interpretacije... i to je još izjavio u izraelskim novinama.

Interview, koji je izašao u Haarecu, pojavio se u francuskom prijevodu na web siteu French Jewish Union for Peace pod naslovom Oni nisu jadni, oni su muslimani. Nakon toga, uslijedio je napad sa svih strana.

Finkielkraut se, naime, usudio kritizirati ono što se ne smije kritizirati. Nije bio politički korektan. Le Monde je objavio dijelove njegovog intevriewa iz Haareca (Finkielkraut's Deviant Voice, 26 studenog) u kojem, ne samo da su ti dijelovi bili izvučeni iz konteksta, nego su s hebrejskog preveden i na francuski - iako je original intevriewa bio na francuskom.

Mouloud Aounit, iz Mouvement contre le racisme et pour l'amitié entre les peuples, najavio je tužbu protiv Finkielkrauta radi rasizma. Uslijedili su interviewi na francuskom radiju i u Le Mondeu, napadi sociologa, ponovno citati izvučeni iz konteksta... Mouloud Aounit je, nakon nekog vremena izjavio da će povući optužbu jer se Finkielkraut, navodno, ispičao, iako on ne vjeruje u iskrenost njegove isprike...

Haarec je objavio navodnu Finkielkrautu ispriku, iako je Finkielkraut izjavio da i dalje stoji iza svojih stavova.

Komentari i potpora u medijima:
Odlična analiza s Transatlantic Intelligencera
Jewish philosopher at centre of riot debate in France
Finkielkraut's Plain Talk On Race
Sarkozy backs Finkielkraut over Muslim riot comments

0 comments

Objavi komentar