IZRAELSKI PREMIJER KAO NACIST U KARIKATURI NORVEŠKIH NOVINA

25 srpnja, 2006

U norveškim je novinama 10. srpnja 2006. godine objavljena karikatura izraelskog premijera Ehuda Olmerta, u kojem ga se prikazuje kao SS majora Amona Goetha, osuđenog i obješenog za ratne zločine u Poljskoj 1946.

Karikatura je objavljena u jednoj od najvećih norveških dnevnih novina - Dagbladet.

Lik Amona Goetha široj je javnosti poznat iz Filma Schindlerova lista - to je onaj lik, koji sa svog balkona puca na Židove u logoru... bez nekog određenog razloga.

Link na članak

Update: Blog: Anglikanci za Izrael ima zanimljivu opasku povodom objavljivanja većeg broja antisemitskih karikatura u Europi:
The infamous Muhammad cartoons–whose publication so inflamed the Muslim world–were initially commissioned by the Danish newspaper Jyllands Postem for the purpose of focusing attention on a climate of fear in Europe that is characterized by the practice of self-censorship as a way to appease sensitive Muslims. Contrary to the claims of Muslim protestors, they were not examples of a European tendency to vilify Islam. The regular appearance of anti-Semitic cartoons in several European newspapers is shining light on the Continent’s true prejudice: a deep hatred of Jews and Israel...
Za primijetiti je da ne sprečava strah od toga da se nekoga uvrijedi karikaturiste da se izraze (većina europskih novina ne bi objavila Muhamedove karikature), već je na stvari strah od fizičkog napada na objavljivače karikatura... znači, ne postoji strah od Židova, Izraelaca, ili njihovih pristaša... što znači da usporedba s nacistima samim tim pada u vodu...

0 comments

Objavi komentar