SIRENE ZA UZBUNU NISU SE OGLASILE U NAZARETU...

23 srpnja, 2006

Nazaret je većinski arapski grad u Galileji, na sjeveru Izraela. Nekad je imao kršćansku, danas, pak, muslimansku većinu. Ovih dana našao se na dometu kaćuša i poginulo je dvoje djece. Sirene se nisu oglasile prije napada. Sirene se ne oglašavaju nužno prije svakog raketnog napada, što su iskusili i drugi izraelski gradovi ovih dana.

Međutim, činjenica neoglašavanja sirena ubrzo je našla mjesto u medijima, uključujući i one izraelske, kao još jedan dokaz očigledne diskriminacije izraelskih Arapa. Jedan od primjera je bio i komentar Yariva Oppenheimera, glavnog tajnika organizacije Peace Now: No sirens in Arabic.

Ovom prilikom potegnut je i argument manjka skloništa i soba-skloništa, koje moraju imati sve novosagrađene zgrade i kuće (ojačana soba u svakoj pojedinačnoj stambenoj jedinici). Međutim, glas razuma probio se barem u izraelske medije - lokalne vlasti odgovorne su i za gradnju skloništa i za izdavanje dozvola za gradnju stanova i kuća, gdje jedan od uvjeta mora biti prisustvo sobe-skloništa.

A sirene?
Home Front Commander: Nazareth asked to be disconnected from air raid sirens

Home Front Commander Yitzhak Jerry Gershon told government ministers: "The city of Nazareth asked to be disconnected from the system of air raid sirens because it interfered with them on remembrance days for IDF martyrs and on Holocaust Day."

Gershon was responding to claims that the siren didn't work in the city when it came under rocket attack in which two brothers were killed last week. (Ronny Sofer)
Ynet News Dakle, grad Nazaret zatraio je iskuljučenje iz sustava zračnih sirena jer im je smetalo njihovo oglašavanje povodom dana sjećanja na izraelske vojnike, kao i na Jom HaŠoa - Dan sjećanja na Šou/Holokaust.

0 comments

Objavi komentar