TEROR-GERILA NA PUTU U PROPAST

26 srpnja, 2006

Laži i ostale greške Hasana Nasralle

Hizb Alline aktivnosti nisu čisto gerilske, zato što Hib Allah djeluje i protiv civila, niti su čisto terorističke, jer Hizb Allah posjeduje neregularnu vojsku. Tako je Hizb Allah uveo novi termin u uporabu - terorgerila.

Do prije nekoliko dana, Nasrallah je uživao divljenje terorgerile; danas, pak, divljenje njemu podsjeća na glorifikaciju legendarnog Al Caponea.

I Capone je uživao potporu čikaške ulice, dok broj nevinih žrtava nije porastao. Isto važi i za Libanon. Količina razaranja, kombinirana s eliminacijom Hizb Allinih baza, međunarodna potpora Izraelu - sve to rezultira kriticizmom i pritiskom na Nasrallu i njegovu organizaciju. Medijski fokus na bombardiranja propušta primijetiti 7 elemenata u kojima Nasrallah počinje kliziti prema dolje:

1. Ako nisi ba televiziji - ne postojiš. Čini se da je Nasrallina odsutnost s TV ekrana gorka tableta, koju dotični teško guta, ali je ista još i dvostruko gorča njegovim jednicama. Od osobe popularne u raznim TV interviewima, Nasrallah se pretvorio u wanted Nasrallu, koji se bori za TV sekunde. Kada se njegovo lice na TV-u pojavljuje jednom tjedno, on mora nadoknaditi izgubljeno vrijeme i tada njegova predstava postaje usiljena i nekredibilna.

2. Možeš lagati - ali ne možeš biti uhvaćen u laži. Ovo je osnovno pravilo u psihološkom ratu. Kredibilitet vođe, nekad hvaljen i u nekim izraelskim medijima, sada je izgubio oslonac. Na primjer, Hizb Alli je trebalo dugo da prizna da je izraelska vojska ušla u Maroun al-Ras.

3. The Lebanese internalize – the critics lash out. Kao kod domino efekta Libanonci - uključujući tu i šije - polako počinju razumijevati jačinu vojnog cunamija pred kojim se nalaze.

4. Hizb Allah je šokirana brojem žrtava. Hizb Allah namjerno ne objavljuje broj žrtava, u strahu da bi demoralizirala svoju terorgerilu. Ipak, informacije, koje objavljuje IDF, zajedno s onima prikupljenim iz lokalnih libanonskih medija i libanonskih websiteova iščitavaju da je do sad ubijeno oko 120 Hizb Allinih terorista; to je negdje oko 15% njenog aktivnog sastava. Takvi gubici sigurno uzrokuju mobilizaciju rezervista. (Hizb Allah broji oko 800 aktivnih i između 3000 i 5000 rezervista).

5. Frustracija zbog malog broja žrtava u Izraelu. Izgleda da je vodstvo Hizb Allah razočarano malim brojem žrtava na izraelskoj strani. Nasrallina želja bilo je nešto poput efekta samoubilačkih napada iz 2002. godine odnosno fizička i moralna šteta, koju su oni tada prouzročili. Danas je poznato da je to dio Nasralline teze o paukovoj mreži, koja je išla ka izazivanju što većeg broja žrtava u što kraćem vremenu, prije nego se izraelske vlasti snađu i organiziraju zaštitu za svoje građane. Kao rezultat - predvidio je Nasrallah - uslijedio bi jak pritisak Izraelaca na svoje vodstvo da pregovara i sklopi sporazum s Hizb Allom, koja bi tako bila promovirana u političku snagu u Libanonu.

6. Nasrallina noćna mora - južni Libanonci bježe ka sjeveru. U svim Hizb Allinim scenarijima, egzil od oko četvrtine milijuna južnih Libanonaca na sjever, promatran je kao noćna mora. Taj potez, u vojnoj doktrini poznat kao Counter Insurgency u ovom je primjeru još i više: prvo - to znači da upravo Šije (koje podupiru Hizb Allah) postaju izbjeglice; drugo - veliki pritisak na libanonsku vladu i stanovnike Beiruta; treće - ovo će omogućiti IDF-u da efikasnije djeluje po južnolibanonskim selima, s obzirom da sad u njima nema civilnog stanovništva.

7. Tirski front - Osovina zla. Grad Tir i njemu okolnji gradovi puni su raketnih lansera i skladišta oružja, ali je aktivna potpora Hozb Alli u tim gradovima niska i oni se, onda, oslanjaju na teroriste iz sela Maroun al-Ras i Bint Jbeil. Što se Hizb Alle tiče, Tir i njegovo područje promatraju se kao manje važni i ti gradovi često mijenjaju svoj položaj; npr. neki od stanovnika Tira borili su se uz Izrael u južnolibanonskoj vojsci (SLA) - u njenim šiitskim jedinicama - drugi su sinovi članova PLO-a. Oni, koji lansiraju rakete s ovog područja, uglavnom su plaćenici pa je logično da b oni, ako IDF uđe u Tir, ostavili svoje oružje i zbrisali u planine.

Umirovljeni puukovnik Moshe Elad služio je u Libanonu; danas je istraživač na Samuel Neaman Institute for Advanced Studies in Science and Technology na Technionu u Haifi.

1 comment

Anonimno kaže...

ben apocuları çok seviyom ben de apocu olmak istiyom bey sizin kim oldugunu bilmiyom ama sizlen tanış mak istiyom ben turgut soyadım aslan çınardayım geli,m beni alın beyler ben de apocu olmak istiyom

10:05 AM

Objavi komentar