ANTIIZRAELSKA PROPAGANDA ULAZI U EUROPSKE ŠKOLE

29 svibnja, 2005

Tri dana, nakon što je izraelski veleposlanik u Španjolskoj prosvjedovao protiv antiizraelske porpagande u priručniku za španjolske nastavnike, izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova uložilo je prosvjed protiv uvrštavanja antiizraelske recitacije u maturalni ispit u Norveškoj.

Norveški veleposlanik u Izraelu, Jakken Biorn Lian, pozvan je na sastanak sa zamjenikom ministra vanjskih poslova, Rafijem Shutzom, koji je uložio prosvjed protiv uvrštavanja onog što je ministarstvo opisalo kao jednostrani pogled na slučaj palestinske djevojčice, ubijene u Bethlehemu, 2002. godine.

Recitacija je prikazana kao primjer teksta, koji se bavi konfliktom, a studenti su je morali analizirati, primjenjujući literarne tehnike, koje su naučili. Ova je recitacija predstavljala jedini politički tekst u testu; ostale su se poetske i prozne forme bavile osobnim, ili konfliktima unutar obitelji.

Prošlotjedni pokušaji izraelskog veleposlanika da se recitacija ukloni iz testa bili su neuspješni.

Prošli je petak izraelski veleposlanik u Španjolskoj uložio prosvjed protiv primjera u priručniku za španjolske nastavnike, izdanom od barcelonskog gradskog poglavarstva, u kojem su se povlačile paralele između Shoe (holokausta) i Sigurnosne ograde.

Update: više o ovoj vijesti na Solomonia blogu. Prijevod slijedi...

0 comments

Objavi komentar