DEMONSTRACIJE "MIROVNIH" POKRETA U LONDONU

22 svibnja, 2005

Na skupu, organiziranom od britanske podružnice Kampanje za solidarnost s Palestincima (British Palestine Solidarity Campaign) u središnjem Londonu u subotu, 21. svibnja 2005. godine moglo se čuti zastupnika u britanskom parlamentu ispred Respect Party Georgea Gallowaya, koji je zagovarao opći bojkot Izraela, kao i ostale govore, u kojima se pozivalo na uništenje Izraela.

Tamno sivi oblaci ispuštali su tešku kišu na londonski Trafalgar Square, dok je gomila, mašući palestinskim zastavima i antiizraelskim parolama, ispunila trg ne bi li čula govornike i njihove antiizraelske govore. Demonstratori su izvikivali islamističke slogane i vijorili zastave, koje su pozivale na pobjedu Intifade. Vodeće figure britanske antiizraelske koalicije također su se izredale u napadima na Izrael.

Andrew Birgin, iz Stop the War Coalition, pozivao je na uništenje Izraela:
Izrael je rasistička država! Izrael je država u kojoj vlada apartheid! Sa svojim Apache helikopterima i svojim F-16 borbenim zrakoplovima! Južnoafrička apartheid država nikad nije primjenjivala takve metode represije, koje Izrael primjenjuje nad Palestincima!
rekao je, prekidan snažnim pljeskom.
Kada zavlada prava demokracija, tada više neće biti Izraela.
zaključio je Birgin.
Allahu Akbar!
uzviknulo je nekoliko muškaraca kao odgovor.

Govoreći za Jerusalem Post, Birgin je rekao da je on, u svom govoru, mislio na onakav Izrael
kakav postoji danas,
i rekao kako želi vidjeti
demokratsku sekularnu državu, u kojoj postizanje mira može doći u prvi red.
(Što ćemo s miroljubivim, demokratskim i sekularnim državama u susjedstvu? op.a.)

Palestinski predstavnik u Ujedinjenom Kraljevstvu, Husam Zomlot, također se obratio skupu.
Dok mi danas ovdje držimo govore, Izraelci nastavljaju etničko čišćenje, kampanju započetu 1948.,
rekao je Zomlot.
Izraelcima poručujem da mira apsolutno neće biti bez prava na povratak. Pravo na povratak nije podložno pregovorima! Dosta apartheida!
uzviknuo je Zomlot. (Na Bliskom je istoku, slično kao u Europi, nakon Drugog svjetskog rata, i na Indijskom potkontinentu, nakon osamostaljivanja od Britanaca, zapravo, došlo do izmjene stanovništva, kada je novostvoreni Izrael napustio podjednak broj Arapa - tada još nisu postojali Palestinci kao nacija - i Židova iz arapskih zemalja, koji su mahom otišli u Izrael... razlika je jedino bila u tome što arapski Židovi nikada nisu imali status izbjeglica - op.a.).
Mi potičemo našu vladu da prekine bilo kakvu trgovinsku razmjenu s Izraelom,
rekao je Jeremy Corbyn, parlamentarni zastupnik Laburističke stranke iz stražnjih parlamentarnih klupa, koji je izrazio svoju potporu Mordechaiju Vanunuu (Izraelcu, koji je britanskom novinaru odao tajne o izraelskom nukleranom programu i radi toga služio zavtorsku kaznu u Izraelu - op.a.).

Bivši parlamentarni zastupnik Laburističke stranke Tony Benn rekao je kako bi
Apartheid zid morao biti uklonjen,
osvrćući se na zaštitnu ogradu, koju je Izrael sagradio u svrhu obrane izraelskih gradova od terora palestinskih terorista-samoubojica (izgradnja ograde na području uz i u Judeji i Samariji započelo je nakon što se ista takva ograda, sagrađena prema pojasu Gaze, pokazala apsolutno usješnom; isto dokazuje i ova, na djelovima na kojima je dovršena - op.a.).

Nazivajući američkog predsjednika Georgea W. Busha i izraelskog premijera Ariela Sharona
dvojicom najopasnijih ljudi na svijetu,
Benn je osudio vojnu prisutnost SAD-a u Afganistanu i Iraku, kao i izraelske antiterorističke mjere.
Dragi prijatelji, ako se ovakav proces nastavi. vjerojatno će doći do neke vrste svjetskog rata,
rekao je Benn.
Mi ovdje govorimo o poštivanju međunarodnog prava,
dodao je.

Paul Mackney, predsjednik drugog po veličini britanskog sindikata sveučilišnh profesora, NATPHE-a, također se obratio skupu.
Solidariziramo se s našom palestinskom braćom i sestrama. Palestinski izbjeglički logori su kao zatvori pod vedrim nebom,
rekao je Mackney.
Izraelska vojska četo vojno okupira te kampove. Neće biti mira na Bliskom istoku, dok se ne ostvari pravda za palestinski narod.
(Hajdemo, za promjenu, malo o činjenicama: od povlačenja izraelske vojske nakon Sporazuma iz Osla pa do operacije Defensive Shield, koja je izvedena u proljeće 2002. godine, nakon vala samoubilačkih napada, u kojima je, u mjesec i pol dana poginulo 150 izraelskih civila, izraelska vojska nije bila prisutna na oko 45% spornih teritorija, ili na područjima na spornim teritorijima gdje živi 95% današnjih Palestinaca - op.a.).
Pozivamo sve sindikate da nam se pridruže,
dodao je. Spekulira se da bi i NATPHE, na svom slijedećem sastanku, mogao glasovati o tome da se pridruži bojkotu izraelskih sveučilišta od strane AUT-a.

Galloway, novoizabrani zastupnik u britanskom parlamentu, član Respect Party (stranka nastala na oporbi ratu u Iraku), pokušao je iskoristiti skup da pokrene međunarodni bojkot Izraela.

Konačno je vrijeme da britanska vlada napravi nešto kako bi se iskupila za Balfourovu deklaraciju,
rekao je Galloway.
Umjesto toga, premijer Tony Blair rekao je da Izrael nema bojeg prijatelja nego što je to britanska vlada. Mi kažemo gospodinu Blairu: Toga se trebate sramiti.

Palestinci su danas poput 300 Spartanaca, koji su čuvali Termopilski klanac, dok drugi nisu stigli u pomoć. Mi ćemo pomoći Palestincima tako da bojkotiramo Izrael. Mi ćemo im pomoći tako da prosvjedujemo protiv prodavaonica, koje prodaju izraelske proizvode,
Rekao je Galloway mnoštvu, koje je skandiralo i pljeskalo.

Azzam Tamimi, čelnik Britanskog muslimanskog udruženja (Muslim Association of Britain), održao je islamistički govor, vođrn ideologijom, koja odbija države-nacije u korist globalne islamske države.
U regiji danas postoje 22 glupe arapske države, zašto stvoriti još jednu glupu arapsku - palestinsku državu?
pitao je Tamimi.
Ja ne želim još jednu palestinsku državu (Aha, druga palestinska država je ipak Jordan? - op.a.), ja želim slobodni Jafo, slobodnu Haifu... želim svaki inch Palestine slobodan! (Jafo i Haifa su gradovi u Izraelu, a ne na spornim teritorijima - op.a.)

Ja ne želim vidjeti bilo kakav oblik rasističkog nacionalizma. A najrasističkiji, od svih nacionalističkih oblika, je cionizam. Problem s nacionalnim ideologijama jest da su one najrasističkije ideologije na kugli zemaljskoj. (bilo bi zanimljivo da nam g. Tamini objasni zašto je, po islamskom vjerovanu, objavljen Kuran, što se, po islamskom vjerovanju, događa s onima, koji ne prihvate islam, nakon što im ga neki musliman propovijeda, kao i, na kraju krajeva, kakav je islamski koncept o pravom Bogu i jedinoj pravoj religiji te kakav je, shodno tome, položaj nemuslimana u islamskoj državi - op.a.)
Stuart Pexley, bivši katolički biskup i član organizacije Pax Christi, na skupu je rekao:
Isus Krist pokušao je stvoriti novo čovječanstvo bez podjela, Kao kršćanin, ja se protivim Apartheid zidu.

Jutros smo dobili poruku od Palestinskoe federacije sindikata (Palestine General Federation of Trade Unions), u kojoj se kaže kako oni podupiru bojkot AUT-a, a koji se tiče izraelskih sveučilišta Bar Ilan i Haifa,
rekao je Corbyn, prije nego što je predstavio Sue Blackwell, predavača na Birminghamskom sveučilištu, koja je iznijela plan o bojkotu, a koji je, pročli mjesec, usvojio AUT (Association of University Teachers).

Prof. Blackwell je napala one, koji se protive bojkotu izraelskih sveučilišta, poimenice spomenuvši Board of Deputies, Antidefamacijsku ligu i Američki židovski kongres.
Mi nećemo izbaciti iz sindikata nikoga tko ne bi poštovao odluku o bojkotu pa mi nije jasno zašto je čitav svijet ulovio histerični napad oko ove naše odluke?
pitala je prof. Blackwell.

Profesorica je oštro kritizirala izvanrednu sjednicu AUT-a od 26. svibnja, na kojem će se glasovati o suspenziji bojkota izraelskih sveučilišta Bar Ilana (Ramat Gan - Tel Aviv) i Sveučilišta u Haifi (što se i dogodilo - ovaj put sastanak nije bio održan pred Pesah i Shabat, a i nije bilo zabranjeno iznijeti protuargumente, kao na onom sastanku, na kojem je izglasovan bojkot - op.a.).
Kada je Izrael u pitanju, procedure sindikata iznenada postaju nedemokratične i izvandredna sjednica bit će sazvana, kako bi se poništila odluka o bojkotu. Drugovi, nismo mi oni, koji od Izraela prave poseban slučaj, već su to oni, koji su izgubili glasovanje na prošloj sjednici,
rekla je Sue Blackwell.
Nisam previše optimistična, kad je riječ o rezultatu,
dodala je.
Napadnuti smo od strane dobro organiziranog i dobro financiranog proizraelskog lobbyja.
Sue Blackwell napala je i Sveučilište u Haifi, i optužila ga za održavanje
rasističke konferencije o arapskoj demografiji.

Apsolutno stojim iza svega rečenog u dokumentu o bojkotu. Ono što smo tada rekli o ovom sveučilišti, zapravo je preblago rečeno. Riječ je o sveučilištu, koje je upravo organiziralo konferenciju pod naslovom Demografski problem, dva dana nakon obljetnice Naqbe (katastrofa na arapskom; označava dan, kada je Izrael proglasio neovisnost, a arapske zemlje pozvale Arape da napuste svoje domove u iščekivanju sveopćeg arapskog napada i guranja tadašnjih Palestinaca odnosno današnjih Izraelaca u more - op.a.). Braćo i sestre, sveučilište koje organizira rasistički konferenciju, kao pto je ovdje slučaj sa Sveučilištem u Haifi, zaslužilo je svaku nevolju, koju dobije od sindikalista u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Nismo oklevetali Sveučilište u Haifi; ono što je kleveta jesu napadi u tisku, koji nas nazivaju antisemitima,
rekla je prof. Blackwell.

Govoreći za Post o linkovima na neonacističke siteove na svojoj vlastitoj web stranici, ona je članak, koji ih je razotkrio, opisala kao klevetničko smeće. Prof. Blackwell je obećala uskoro dati izjavu Postu o linkovima, koje je, od izlaska tog članka, uklonila.

Na prosvjedu su viđeni i članovi malobrojne anticionističke ultraortodoksne sekte Natorei Karta, koji su držali transparente na kojima se moglo pričitati:
Palestina od rijeke Jordan do [Sredozemnog] mora.

Nas obvezuje Tora,
rekao je jedan član sekte.
Oni [Izraelci] nemaju pravo na postojanje. Izrael će propasti. Prije postojanja Izraela, Židovi su živjeli dobro u arapskim zemljama.
dodao je.

Očekujemo burne polemike i opširna izvješća u hrvatskim javnim glasilima.

Link

0 comments

Objavi komentar