ZABORAVLJENI MILIJUNI - ŽIDOVSKE IZBJEGLICE IZ ARAPSKIH ZEMALJA

29 svibnja, 2005

Cijeli svijet poznaje problem palestinskih izbjeglica, čiji se neriješeni status uvijek navodi kao jedno od ključnih pitanja u rješavanju "bliskoistočnog problema". Istovremeno, isti taj svijet, već 56 godina ignorira židovski egzodus iz arapskih zemalja u 20-om stoljeću. Danas postoje dvije organizacije, u sklopu UN-a, koje se bave problemom izbjeglica. Jedna od njih je UNRWA, koja se bavi isključivo palestinskim izbjeglicama. Druga je UNHCR, njezin zadatak je briga o svim ostalim izbjeglicama na svijetu. O sudbini milijun Židova, izbjeglih iz arapskih zemalja, malo se zna, i nikada se ne govori. Zašto? Da li je razlog tome, činjenica da Židovi NIKADA nisu tražili pomoć od UN-a? Ili činjenica da ih se ne prisiljava da sjede u izbjegličkim logorima 56 godina?

1945. godine u arapskim državama živjelo je oko 950.000 Židova. Danas ih ima manje od 2.000.U nastavku donosimo prijevod dokumenta, upućenog komisiji za ljudska prava, Ujedinjenih Naroda:


E/CN.4/Sub.2/2002/NGO/26
29 July 2002
COMMISSION ON HUMAN RIGHTS
Sub-Commission on the Promotion
and Protection of Human Rights
Fifty-fourth session
Item 4 and 5 of the provisional agenda

ECONOMIC, SOCIAL AND CULTURAL RIGHTS
PREVENTION OF DISCRIMINATION


Written statement* submitted by the World Union for Progressive Judaism, a non-governmental organization on the Roster

The Secretary-General has received the following written statement which is circulated in accordance with Economic and Social Council resolution 1996/31.

[10 July 2002]
______________
*This written statement is issued, unedited, in the language(s) received from the submitting non-governmental organization(s).


GE.02-14420


Židovske izbjeglice iz arapskih zemalja-Zaboravljeni milijuni

1. U kroničnoj blisko-istočno tragedoji, u kojoj je glavni kamen spoticanja, uvijek bilo pravo na povratak i kompenzaciju, arapskih izbjeglica iz Palestine, došlo je vrijeme da se medjunarodna zajednica prisjeti i ostalih žrtava- zaboravljene milijune židovskih izbjeglica iz arapskih zemalja.

2 1945. godine, živjelo je 140,000 Židova u Iraku; 60,000 u Yemenu i Adenu; 35,000 u Siriji; 5,000 u Libanonu; 90,000 u Egiptu; 40,000 u Libiji; 150,000 u Alžiru; 120,000 u Tunisu; 300,000 u Maroku,uključujući Tangiers (ukupno 940,000, uz dodatnih 200,000 u Iranu i Turskoj.)Od ukupno 1,2 milijuna, preostalo je manje od 40,000.U arapskim zemljama(ne računajući Iran i Tursku) ukupan broj je manji od 2,000.
Prije pedeset godina taj broj je iznosio oko milijun.U 20-om stoljeću, tisuće židovskih muškaraca, žena i djece, mladih i starih, bili su brutalno masakrirani u Iraku,Siriji,Egiptu,Libiji,Adenu i Magrebu.(često pod britanskom ili francuskom kolonijalnom vladavinom), isto tako i u Palestini za vrijeme britanskog Mandata.

3. Kako su ove zemlje postale Judenrein ("očišćene" od Židova) od početka 40-ih godina, govori članak, "Židovi u samrtnoj opasnosti u svim muslimanskim zemljama", objavljen u New York Timesu, 16. svibnja 1948. (nedavno izdana knjiga sadrži dodatne detalje:( vidi Malka Shulewitz (ed.), The Forgotten Millions. The Modern Jewish Exodus from Arab Lands (1999).)

4. U njenom zadnjem istraživanju "Islam and Dhimmitude. Where Civilizations Collide" (2002) (www.dhimmi.org), Bat Ye'or se poziva na članak iz Timesa i citira poziv Predsjednika Svjetskog Židovskog Kongresa(WJC), dr.- a Stephena Weissa, to the U.S. Secretary of State, George-u Marshall-u, 18. siječnja, 1948.
"Izmedju 800,000 do milijun Židova na Bliskom Istoku i u Sjevernoj Africi, ne računajući Palestinu, su u 'velikoj opasnosti od uništenja' od strane Muslimana, potaknutih na sveti rat zbog plana o podjeli Palestine.(...) Nasilje, izvedeno i planirano, koje je jasno usmjereno na potpuno uništenje Židova, predstavljaju genocid , koji je , prema rezolucijama Glavne Skupštine, zločin protiv čovječanstva." (pp.175-76)

5. Nedavni primjer takvog nasilja je bombaški napad na drevnu al-Ghariba sinagogu u Djerbi u Tunisu,11.travnja 2002., od strane Al-Qaide. Iako su tuniške vlasti tvrdile da je riječ o nesretnom slučaju, naposljetku su priznale da je riječ o kriminalnom činu, nakon što su vlasti Njemačke (10 od 17 mrtvih su bili njemački turisti, a mnogi su bili teško ranjeni) zahtijevale punu istragu.Nedavno je govornik Al-Qaide preuzeo odgovornost. Tuniska židovska zajednica danas broji oko 1000 članova, ostatak ostataka ove biblijske zajednice sa korijenima u drevnoj feničanskoj prošlosti. Kao i 99% Židova prije njih, većina će napustiti Tunis.

6. Pogromi i proganjanja, te strah za budućnost, redovito su prethodili masovne izgone i ekspulzije Židova, čiji su preci živjeli na tim područjima od pamtivijeka, puno prije ponovljenih valova arapskog osvajanja i okupacije, s početkom u 7. stoljeću.

7. Više od 650,000 židovskih izbjeglica bile su integrirane u malih izraelskih 20,000 km2, počevši od 1950-ih, čak i kada je zemlja bila u opasnosti od uništenja od strane susjednih zemalja Arapske Lige, koje su preko 40 godina odbijale Plan UN-a za podjelu Palestine od 1947. godine. Dodatnih 300,000 židova našli su sklonište i novu domovinu u Europi i Americi.

8. Otprilike polovina od 5 milijuna Židova u Izraelu-čija je ukupna populacija čini oko 6,2 milijuna, od kojih su otprilike 20% Arapi, Druzi i Beduini - sastoji se od ovih izbjeglica i njihovih potomaka, koji nisu primili nikakvu humanitarnu pomoć od Ujedinjenih Naroda, i koji je nisu ni tražili. Bile su to svjetske židovske zajednice, tek izišle iz Holokausta, koje su zajedno s Izraelom radile na toj integraciji.

9. Ipak, bilo je to odbijanje medjunarodnog legaliteta od strane Arapske Lige 1947-48., koje su desetljeće za desetljećem, u neuspješnom pokušaju za uništenjem Države Izrael, koje je dovelo do katastrofe palestinskih Arapa. Bilo kakav pokušaj za integracijom ovih izbjeglica (kojih je 1948 bilo oko 550.000, iako se često citira brojka od 750,000) u bilo koju od 21 arapske države, smatrano je prevelikom žrtvom, usprkos njihovim ogromnim naftnim resursima.

10. U Jordanu, koji sačinjava 77% Palestine, priznate od strane Lige Naroda, 1922., desetke godina iprovođena je samo djelomična integracija.U potpunosti ignorirajući čl.15 Mandata, Velika Britanija je 1922. zabranila Židovima da žive ili kupuju zemlju, istočno od rijeke Jordan.Ovu odluku, ratificirao je jordanski parlament, u svom "zakonu br. 6 ;čl.3" od 3.travnja 1954, reaktiviran "zakonom br.7; čl. 2" od 1. travnja, 1963. u kojem stoji da bilo koja osoba može postati državljanin Jordana, ako nije Židov. Nakon što je Jordan potpisao mirovni sporazum s Izraelom, 1994., ovaj Judenrein zakon je ostao na snazi.

11. Orwellova rečenica 'Svi su jednaki, samo su neki više jednaki od drugih' - može se primijeniti na izbjeglice, jer su neke izbjeglice, doista, jednakije od drugih. Ali, zaboravljeni milijuni, židovske izbjeglice iz arapskih zemalja, nisu primile pomoć UN-a, niti su, preko pola stoljeća, držani u izbjegličkim logorima, uzgajajući beznađe i frustraciju, te kulturu mržnje i smrti. Orwellova rečenica bi se mogla primijeniti na milijune izbjeglica, na svim kontinentima, raseljenih u mnogim tragičnim konfliktima u 20-om stoljeću.

12. Velika preseljenja stanovništva, posljedica ratova ili iz političkih razloga, su karakteristika povijesti čovječanstva, posebice na islamskom Orijentu.Deportacije, eksproprijacije i masovni izgoni-Židova, kršćana i ostalih domorodačkih naroda-ponavljali su se kroz dugu povijest "dhimmizacije", uključujući i Palestinu. Poželjno je pronaći pravi uzrok ovog "selektivnog pamćenja", toliko povijesno pogrešnog, koje sustavno izdvaja i spominje arapske izbjeglice iz Palestine, ali ne i zaboravljene milijune-židovske izbjeglice iz arapskih zemalja.

13. Rezolucija 242, Vijeća Sigurnosti od 22. studenog, 1967. (u potpunosti odbijena od strane Khartoum Arab Summit Conference, sa geslom: "ne miru s Izraelom, ne priznanju Izraela, ne pregovorima s Izraelom ne kompromisu po pitanju palestinskih nacionalnih prava"), odnosi se i na pravedno rješenje problema izbjeglica; time eksplicitno uključujući i židovske izbjeglice iz arapskih zemalja, kao i arapske izbjeglice iz Palestine.

14. Teškoće i patnje velike većine židovskih izbjeglica iz arapskih zemalja, kao i gubitak neprocjenjive imovine i kulturnog nasljedstva, koje seže tri tisuće godina unatrag, nikada nisu uzete u obzir u UN-u.Došlo je vrijeme da se ova velika nepravda postavi u kontekst, pravednog svjetskog rješenja trajne blisko-istočne tragedije.


15. World Union for Progressive Judaism appeals to the Sub-Commission, and other appropriate UN bodies, to consider urgently the rights of these ancient Jewish minorities: (a) in relation to Mr. Asbjorne Eide's forthcoming final report at its fifty-fifth session (2003); and (b) in relation to the working paper by Mr. Paulo Sérgio Pinheiro on the return of refugees' or displaced persons' property.

Zaboravljene izbjeglice...

0 comments

Objavi komentar