UN-ovim HUMANITARNIM PROGRAMOM "NAFTA ZA HRANU" ZA IRAK POMAGANE I OBITELJI PALESTINSKIH TERORISTA

29 svibnja, 2005

Konačno u javnost izlaze dokazi o tome da je Saddam Hussein novce, dobivene kroz UN-ov program "Nafta za hranu" preusmjeravao za plaćanje obiteljima palestinskih bombaša-samoubojica.

Naime, Odbor za međunarodne odnose američkog kongresa je, za zasijedanje u srijedu, 17. studenog 2004. pripremio dokumente u kojima se može pratiti trag milijunima dolara, namijenjenim iračkim civilima, a koji su završili kod obitelji palestinskih bomaša-samoubojica.

Istražitelji su Associated Pressu rekli da postoje dokazi o tajnim Husseinovim bankovnim računima u Jordanu na koje su stizale uplate mita stranih kompanija i pojedinaca, a koji su se, pod plaštom humanitarnog programa, bavili ilegalnim poslovima (Irak je bio pod UN sankcijama) s kojih su, onda, plaćane obitelji palestinskih terorista - najčešće po 25,000 dolara po obitelji poginulog terorista.

U srijedu će se, u središtu pozornosti naći francuska banka, koja je bila odgovorna za baratanje većinom novca iz UN-ovog programa.

Program "Nafta za hranu" započeo je 1996., a u svrhu pomoći Iračanima u nabavci hrane, ljekova i ostalih nužnih artikala, a kao posljedica UN gospodarskih sankcija, izglasanih nakon Zaljevskog rata 1991.

Međutim Hussein je ne samo zloupotrebljavao fondove,već je i skupljao novce od mita, koje su mu strane kompanije i pojednicni plaćali, kako bi se, pod plaštom ovog progama bavili aktivnostima ilegalnim u zemlji koja se nalazi pod UN-ovim gospodarskim sankcijama. Procjene govore o više od 21.3 milijardi dolara, dobivenih na takav način.

Irak je posjedovao tisuće tajnih bankovnih računa širom svijeta, uključujući njih preko 1,500 samo u Jordanu. Novci od mita, kao i oni dobiveni od ilegalne prodaje nafte Jordanu uplaćivani su, onda, u jordansku ekspozituru Rafidain banke, koja je u vlasništvu iračke vlade.

Prema izjavama zaposlenika Iračke Središnje Banke, i Banke Rafidain, bivši irački veleposlanik u Jordanu, Sabah Yassen, dizao je novce iz banke, kako bi uplaćivao obiteljima palestinskih bombaša-samoubojica i to u iznosima 15,000 do 25,000 dolara.

Prema palestinskim izvorima, Hussein je obiteljima palestinskih terorista, koji su poginuli, ili ranjeni u terorističkim akcijama, od početka Intifade (rujan 2000.) platio više od 35 milijuna dolara. Od početka Intifade, palestinski su teroristi izveli 117 samoubilačkih napada, u kojima su poginula 494 Izraelaca (ukupan broj izraelskih žrtava Intifade iznosi do sad preko 1000 poginulih).

0 comments

Objavi komentar